Ballistic

A Rumble ami alapvetően egy mobiljátékokra specializálódott cég, 2013-ban hozta ki a Ballistic nevű F2P játékát (Free to Play, azaz ingyen jászható, de hogy ha a játékban igazán érvényesülni szeretnénk, akkor mindenféle dolgot lehet és néha kell is venni pénzért.)

ballistic_white_logo_1.jpg

Alanyunk böngészőből futtatható FPS, amiből n+1 db van a piacon, közöttük nagy nevek is, igazi rajongó táborokkal.

A játék indításkor eléggé tolja az arcunkba, hogy vegyünk valamit, hogy ha érvényesülni szeretnénk és ez sajnos így is van. Lehet pénz nélkül is persze, de számítsunk rá, hogy nagyon egyenlőtlenek lesznek az esélyek.

Amúgy a játék attól, hogy böngészőben jászható nagyon szépen optimalizált, a grafikán egy picit érződik, hogy nem mai gyerek, de szerintem manapság is megállja a helyét. Megfelelő internetkapcsolattal minden gyorsan történik, 9 pálya és 4 különböző játékmenet (klasszikus deathmatch, capture point, free for all és egy hangzatos "king of the hill" ahol csak egyetlen pont van és azt kell elfoglalni illetve megvédeni) között választhatunk. A pályák mérete nagyon változó, van hogy nagyon pici, de logikusan felépített és van akkora is, amiben percekig kószálok mire valakit találok. A játékmenet nagyon gyors, ahogy a halálunk is kezdőként. Elég frusztráló tud lenni, hogy valakibe beleengedsz egy teli tárat és nem hal meg, te meg kapsz 3 lövést és a földön fekszel. A respawn szerencsére 2-3 mp, szóval nem kell sokáig tétlenül várni, de néha ennyi idő alatt újra meg is halsz. Meg kell tanulni taktikázni és ha elég kitartó az ember, akkor a tárgyak egy részét nagyon sok játék és tapasztalat gyűjtés után ingyen is megszerezheti.

ballistic1.jpg

Szerencsére ki lehet tenni teljes képernyőre, a menüpontok egyértelműek (mondjuk elsőnek portugálnak gondolt, viszont a menü angol volt. Gondoltam átállítom, de ettől annyira megzavarodott, hogy egy oldalfrissítés kellett, hogy helyre tegye. Viszont utána már ugyanúgy jó volt, ahogy addig. A hangok is egész tűrhetőek, viszont borzasztó negatívum a zene. Mindvégig szól, először kellemes majd olyan 10-20 perc után kezd zavaró lenni, végül bő félóra után kifejezetten idegesítő. Ugyanis nem lehet kikapcsolni, legalábbis én nem jöttem rá, hogyan. Ugyanaz a "monoton" dallam megy végig a menüben, a játék alatt és mindenhol. Egy darab némító gomb van, ami viszont az egész játékot elnémítja, vagyis végre nincs zene, de egy gramm hang sincs ugyanúgy. Ez kb olyan, mint egy autófetisisztának néma csöndben játszania egy szimulációt. Beállításokkal sem kényeztetnek el, de azért a fontosabb dolgok állíthatóak, kivéve a hangok.

Nagy durranásra senki se számítson, de pár órát kényelmesen el lehet vele játszogatni a haverokkal, ha épp multizni szeretnék, hiszen a legtöbb gépen fut, ingyenes és elég csak egy böngésző hozzá.
A tesztek szerinti "AAA minőségű játék" titulust eléggé túlzásnak érzem, viszont ezzel a zene dologgal sehogy sem tudok megbékülni.

A játék nem csak böngészőből, hanem Facebookon keresztül is játszható és hamarosan érkezik Steamre is.

komment