The Talos Principle - A Portal és a Myst találkozása

Rég játszottam már ilyen jót fps-puzzle stílusban és még régebben történt olyan, hogy még a demó is ki tudott rajtam fogni.

The Talos Principle.jpg

A Talos Principle egy Myst-szerű világba kalauzol, amelyben egy teljesen a Portalhoz hasonló játékmenettel fogunk találkozni. A lenyűgöző és varázslatos környezetben mégse fogjuk egyik játék kihatását érezni, mivel a játékmenet csak alapjaiban mondható Portal-szerűnek, a logikai feladványok és a kisebb puzzle játékok által a készítőknek sikerült teljesen egyedit alkotni a stílusban. Mellesleg nem akármilyen csapat dolgozott az egészen, hanem a már jól ismert Croteam tagjai, akiknek a legendás Serious Sam sorozat mellett olyan játékokban volt benne a kezük, mint az FTL vagy a szintén méltán híres The Swapper.

A játékot stílusilag a sci-fi elemekkel vegyített fantasy kategóriába lehet besorolni. A feladatok leginkább a tükörforgatós kisebb puzzle játékokhoz hasonlóak: energia pontokból kiáramló sugarat kell más pontokba terelni az adott terep tárgyak segítségével, ezáltal működésre bírjuk a a pályán található eszközöket, ajtókat stb. Játékmechanikailag lesz egy olyan érzésünk, mintha valami rémlene más játékokból, de mégse lesz olyan, hogy igen ezt már láttam. Ennyi fps-puzzle után még tudtak valami újjal próbálkozni és kijelenthetem, hogy sikerrel jártak. Ráadásul a számos izgalmas használati tárgy mellett kisebb fejtörőkkel bolondították meg a pályarészeket összekötő szakaszokat, hogy sehol se unatkozzunk, így folyamatosan bennünk marad az az érzés, hogy mindennek jelentése van és mindenben csak a rejtetett cuccokat keressük.

The Talos Principle3.jpg

Többet nem is tudok írni, mert jelenleg csak a teszt verzió érhető el viszont az, mint olvashatjátok, igen meggyőző volt és nem csak számomra, hiszen rengeteg díjat bezsebelt már. Negatívként egyedül talán a “quake-es” mozgást tudnám megemlíteni, mivel jelenleg semennyire sem éreztem jelentőségét, simán lehetett volna lassabb és finomabb a mozgás.

The Talos Principle2.jpg

A játék tesztverziójával bárki ingyen játszhat, amely egy easy, egy medium, egy hard és egy komolyabb végső feladatból áll. Nekem az utolsó nem sikerült, de szerintem még tuti fogok próbálkozni, hogy a december 11-i megjelenésig legalább az alap feladatok jól menjenek. Be is rakom a kívánság listámba.

Az ingyenes tesztverziót itt tudjátok leszedni:
http://store.steampowered.com/app/330710/

4 komment