Desktop Dungeons

Hihetetlen, de elkészült az egyik kedvenc roguelike játékom! A Desktop Dungeons-t még 2011-ben mutatták be a nagyközönségnek, ahol egyből IGF díjat is kapott, viszont a fejlesztése egyre húzódott, egészen addig, hogy több mint két év után csak most készült el a teljes verzió. Bevallom én már nem is hittem, hogy lesz belőle semmi, annyira kitolták a megjelenést.

Desktop Dungeons.jpg

A játék kezdeti szakaszában az indie játékok még nem voltak annyira populárisak, főleg a roguelike félék, amelyekből manapság már számtalan variáció létezik. Ez egyfelől kellemetlenebb nekik, hiszen nehezebb kitűnni a jelenlegi nagy választékból, viszont elsülhet pozitívan is, mivel már rendesen bejárták az utat és ez egy viszonylag komoly darab a maga stílusában.

A játékmenetről annyit kell tudni, hogy van egy nagy térképünk, amelyen különböző helyszíneket kell bejárnunk természetesen sikeresen meggyilkolva mindenkit. Minden pályát fel kell fedezni sötétségből, közben tárgyakat gyűjtögetünk, szinteket lépünk kisebb szörnyek megölésével, hogy elérjük a végső célt, amely nem más mint a főgonosz likvidálása. Érdekesség az körökre osztott játékmenetben, hogy semelyik mob nem mozog, így még inkább a taktikázásról fog szólni a játék - sokszor baromi nehéz egy-egy pályát teljesíteni, szóval csak örülök, hogy ők nem mozognak. Egy nagyon fontosat viszont még nem is mondtam: a Desktop Dungeons-nek mai napig létezik ingyenes verziója, ami a mostaninak egy sokkal egyszerűsítettebb változata. Egyszerűbb a grafika és nincs semmilyen kalandtérkép, történet vagy bármi quest, csak egy kezdő menü, ahol kiválaszthatjuk a számunkra kedvező fajt és kasztot + hogy milyen stílusú pályát generáljon. Egy menet max. 10 perc és mai napig tud izgalmas random szinteket generálni.
Szóval kezdésként szerintem próbálja ki mindenki az ingyenes verziót, ha még nem tette, utána pedig lehet dönteni, hogy megelégszünk a butított verzióval vagy igényelnék belőle egy komolyabb változatot.

A játék hivatalos oldala - itt tudjátok leszedni az ingyenes változatot, jobb oldalt felül FREE gomb:
http://www.desktopdungeons.net/
A játék Steam oldala:
http://store.steampowered.com/app/226620/

komment